top of page

Protez Nedir ? Türleri Nelerdir ? Nasıl Yapılır ?

Güncelleme tarihi: 26 Eyl 2020




Tam Diş Protezi


Tam diş protezi ya da bütün diş protezi, kaybedilmiş dişlerin yerine kullanılan çıkarılabilir cihazlardır. Diş protezleri akrilik bir taban üstünde porselen ya da akrilikten üretilir. Kısmi protezler de benzer şekilde yapılır ancak tam protezler tüm dişleri kapsarken, kısmi protezler bazı dişlerin yerine takılır.

Tam protezler tüm dişlerinizi kaybettiğiniz durumlarda kullanılabilir ve görüntünüzü yeniden bütünlerken güvenle gülümsemenizi sağlarlar.

Diş Protezleri Nasıl Yapılır ?


Protez tabanı,polimetil metakrilat ya da PMMA olarak bilinen itinayla pigmentlenmiş akrilikten, doğal diş eti dokusunu taklit etme amaçlı üretilir. Görünür PMMA yüzeyleri mümkün olduğunca doğal görünmeleri için bir hayli parlatılmıştır ve protezlerinizin temiz ve ferah kalmasını sağlamak amacıyla bakteri oluşumunu da önler.

Üst protezler damağınızı kaplarken alt protezler U-şekliyle diliniz için yeterli boşluk kalmasını sağlar.

Hem üst hem de alt protezler diş eti dokusu üzerine yerleşir ve vakumlayarak yerinde kalmalarını sağlarlar. Diş protezi yapıştırıcı krem ayrıca diş protezlerinizin sabitlenmesini sağlayarak, protez altına girdiğinde rahatsızlık verecek yiyecek artıklarının araya kaçmasını engeller.

Kaybedilmiş bir dişin yerine konulmasında, protetik tedavi olarak birçok yöntem ve apareyler kullanılır. En çok bilinen ve uygulanan tedavi yöntemi ise köprü protezleridir.

Diş kayıplarında, bütün dişlerde, diestemalar ile birlikte alt ve üst diş arklarında etkilenme, erken temaslar, periodontal sorunlar, diş çürükleri gibi istenmeyen durumlar ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle kaybedilmiş bir dişin yerine konulmasında, o dişin fonksiyon, fonasyon ve estetiğinin yeniden teşekkülü ve diş arkının devamlılığı için zorunluluklar vardır. Köprü protezinin temel endikasyonu, bu şekilde bütün sistemin bozulmasını önlemek ve dişi korumaktır.


Köprü Protezi



Ağızdaki noksan dişlerin yerlerini tamamlayan ve çiğneme basıncını, destek dişler ve mukoza yoluyla çene kemiğine ileten protezlere “sabit protezler” adı verilir.

Köprü, doğal dişler (destek dişler) üzerinde yer alan tutucu kronlar (köprü ayakları) ile eksik olan dişin yerine konulan ve bu tutucu kronlara bağlanan gövdeden oluşan bir sabit protez çeşididir. Basit bir deyişle sabit protezde yapılan kron sayısı birden fazla ise köprü adını alır.


Köprülerin kronlardan belirgin ayrılığı, noksan dişlere gelen çiğneme basıncını, köprü içindeki dişlerin taşımasıdır. Başka bir deyişle, bir dişe kron yapıldığında ona gelen basınç aynı kalır. Ancak köprüde bu durum, noksan diş sayısına göre oldukça fazla bir biçimde artabilir. Kron protezine gelen basınç doğal olduğu hâlde, köprüye gelen basınç bir bakıma patolojiktir.


Kron yapımında destek, dişin kendisidir. Ancak köprüde destek, çekilmiş dişlerin mesial ve distalinde yer alan kuvvetin alındığı kesilmiş (destek dişler, dayanak dişler) dişlerdir. Bu dişler hem kendine gelen hem de boşluktaki dişlerin yerine gelen çiğneme basıncını taşımak zorundadır.


Bir köprü protezinin temel elemanları; destek diş, gövde ve bağlayıcıdır. Köprü bünyesi içinde yer alan ve her bir dişin yerine geçen gerek destek (dayanak) dişlerin, gerekse gövde dişlerin her birine “üye” adı verilir.


HASSAS BAĞLANTILI PROTEZ



Çıtçıtlı protez olarak da bilinen, çok sayıda diş eksikliğinin olduğu ve sabit protezler ile tedavi yapılamadığı durumlarda uygulanan diş protezidir. Bu protez tipinde hareketli protezler sabit dişler üzerinde hazırlanan özel ayarlanmış alanlara otururlar.


Hassas tutucular nereye bağlanırlar?


Hassas tutuculu protez yapılırken doğal dişlerin üzerine kaplamalar hazırlanarak buralara özel yuvalar yerleştirilir. Hareketli protezler sabit dişler üzerinde hazırlanan özel ayarlanmış alanlara otururlar. Burada destek alınacak dişlerin sağlamlığı boyu ve hacmi önemlidir.

Hassas tutuculu proteze alışabilir miyim?


Normal bölümlü protezlere göre daha konforlu olduğundan alışma süreci daha kısa olmaktadır. Belli bir süre sonra hasta kendi dişi gibi benimsemeye başlayacaktır.

87 görüntüleme0 yorum

Son Paylaşımlar

Hepsini Gör
bottom of page