20’lik Diş Ağrısı ve Sonrasındaki Süreçler Sizi Korkutmasın!

Çenenin arka kısmının en arka tarafında 3 büyük azı dişi bulunur . En son çıkan azı dişler 20 yaş dişidir. Herhangi bir zararı olmayan 20 lik diş, çene yapısını güçlendirdiğinden diş çektirmek zorunlu değildir. Diş ağrısı şikayetine ve dişin ne kadar gömülü olduğuna bağlı şekilde çekime hekimin karar vermesi gerekir. 18 yaş ile beraber her an nüksedebilen 20’lik diş ağrısı, gelip geçici olabilir ve tekrarlaması aylar sonrasını bulabilir. Ağrı kesiciler, medikal ilaçlar ancak kısa süreli olarak ağrıları giderebilir. 20’lik diş ağrısı sonucu, bir diş hekimi ile durumu görüşmek ve uygun tedaviye başlamak önemlidir. Diş hekimi, 20’lik yaş dişinin çıkma şekline bağlı şekilde dişi çekip çekmemeye karar verecektir.
Diş çürümesi, ağızdaki mikropların dişlere vermiş olduğu zarardır. Diş çürümesi, tedavi edilmeden bırakılırsa, çürüme sinirlere ulaştığı için, diş enfekte olur. 20’li yaş dişi, çıktığı diş etinin yırtılmasına neden olduğundan çok çabuk çürümekte ve çevresindeki dişlere de zarar vermektedir. 20’lik dişlerde çürük oluşması halinde, diş eti iltihaplanması durumunda, yanında bulunan komşu dişin çürümesi halinde, 20’lik dişin çekilmesi gereklidir.
Dişin çekilmesi gerekli olduğu kararından sonra diş hekimi, dişin doğru pozisyonda sürüp sürmediğini, 20 yaş dişinin çeneye göre büyüklüğünü ve çene darlığı gibi durumları değerlendirmek adına diş filmi isteyecektir. Herhangi bir diş görüntüleme merkezine gidilerek teşhis, tedavi planı ve tedavinin takibi aşamaları amacı ile bir diş filmi çektirilmelidir.
Diş Çekiminden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Diş çekildikten sonra uyuşukluk hissi geçene kadar bir şey yenmemelidir. Farkında olmadan uyuşuk olan bölgeler ısırılıp yaralanabilir. Çok sıcak ve soğuk gıdalar yenilip içilmemelidir. İlk 24 saat içinde sıvı ve çiğnemeye gerek olmayan yumuşak ve ılık gıdalar alınmalıdır. Diş çekiminden sonra dikkat edilmesi gerekenler, mümkünse başın altına yüksekçe bir yastık konulup, başın kalp hizasından yukarda kalmasını sağlamak, seyreltik ılık tuzlu su ve ağız gargaraları ile iyileşmeyi hızlandırmak, diş çekiminin ardından gelen 24 saat sonra normal ağız bakımı uygulamalarına devam etmektir. Diş çekimi sonrası sigara kullanımı, çekilen bölgede iltihaplanmaya sebebiyet verir. Bu sebeple, 24 saat süreyle kesinlikle sigara içilmemelidir. Takip eden 72 saat içinde ise mümkün olduğunca kullanımı azaltılmalıdır.
Çekim sonrası az da olsa ağrı olması çok normaldir. Hekiminizin önerisi üzerine ağrı kesici kullanılmalıdır. Geçmeyen ağrılarda kesinlikle diş hekimine başvurulmalıdır.